Zanimanje: mesar (trogodišnji program)
Obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine. Posao mesara uključuje preuzimanje stoke za klanje, omamljivanje i klanje, rasijecanje trupa, obradu pojedinih dijelova mesa, razvrstavanje mesa, proizvodnju svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda, masti, kuhanih i sirovih salamura i dr. Mesar također kupuje meso, priprema ga za prodaju i prodaje ga. Izuzetno je važno pridržavanje i provođenje higijenskih postupaka te prepoznavanje i saniranje nepoželjnih promjena na mesu. Mesar također popunjava dokumentaciju vezanu uz držanje i skladištenje mesa i mesnih prerađevina, vode dokumentaciju o proizvodnji, obradi mesa i mesnih prerađevina te izdaje račune i izračunava cijenu pri prodaji mesa i prerađevina. U svom radu također rukuje različitim strojevima i alatima te brine o njihovu održavanju.
Nastavni plan 2021./2022.:
Nastavni predmet |
Razredni odjeli |
||
|
2.h |
|
|
Hrvatski jezik |
|
3 |
|
Engleski jezik |
|
2 |
|
Njemački jezik |
|
1 |
|
Matematika u struci |
|
1 |
|
Politika i gospodarstvo |
|
2 |
|
Povijest |
|
– |
|
Vjeronauk/Etika |
|
1 |
|
Tjelesna i zdravstvena kultura |
|
1 |
|
Računalstvo |
|
– |
|
Primarna obrada stoke za klanje i tehnologija obrade mesa |
|
4 |
|
Ostali izvori mesa- izborna nastava |
|
1 |
|
Praktična nastava-godišnji fond sati |
|
900 |
|