Zanimanje: mesar (trogodišnji program)

Obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine. Posao mesara uključuje preuzimanje stoke za klanje, omamljivanje i klanje, rasijecanje trupa, obradu pojedinih dijelova mesa, razvrstavanje mesa, proizvodnju svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda, masti, kuhanih i sirovih salamura i dr. Mesar također kupuje meso, priprema ga za prodaju i prodaje ga. Izuzetno je važno pridržavanje i provođenje higijenskih postupaka te prepoznavanje i saniranje nepoželjnih promjena na mesu. Mesar također popunjava dokumentaciju vezanu uz držanje i skladištenje mesa i mesnih prerađevina, vode dokumentaciju o proizvodnji, obradi mesa i mesnih prerađevina te izdaje račune i izračunava cijenu pri prodaji mesa i prerađevina. U svom radu također rukuje različitim strojevima i alatima te brine o njihovu održavanju.

Nastavni plan 2021./2022.:

Nastavni predmet

Razredni odjeli

2.h

Hrvatski jezik

3

Engleski jezik

2

Njemački jezik

1

Matematika u struci

1

Politika i gospodarstvo

2

Povijest

Vjeronauk/Etika

1

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

Računalstvo

Primarna obrada stoke za klanje i tehnologija obrade mesa

4

Ostali izvori mesa- izborna nastava

1

Praktična nastava-godišnji fond sati

900

Skip to content