Ugostiteljstvo
Zanimanje: kuhar
Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.
Zanimanje: konobar
Poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta. Poslovi konobara uključuju pripremu stolnog rublja, stolnog inventara, raspoređivanje stolova i uređivanje za posluživanje, dočekivanje gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane i pića, pospremanje stola, priprema računa. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o radnom mjestu. Samim time i opis poslova na različitim mjestima je drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Osim u restoranima, hotelima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.).
Prilog: PowerPoint prezentacija za zanimanja kuhar i konobar
Nastavni plan - opći dio:
Nastavni predmet |
Razredni odjeli |
||
1.e |
2.e |
3.e |
|
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
Povijest |
2 |
0 |
0 |
TZK |
2 |
2 |
2 |
Politika i gospodarstvo |
0 |
0 |
2 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
1 |
1 |
Nastavni plan - strukovno-teorijski predmeti:
Nastavni predmet |
Razredni odjeli |
||
1.e kh, kb |
2.e |
3.e |
|
I. strani jezik engleski ili njemački |
2 |
2 |
2 |
II. strani jezik francuski |
2 |
2 |
2 |
Gospodarska matematika |
2 |
2 |
2 |
Računalstvo |
2 |
1 |
0 |
Povijest hrvatske kulturne baštine |
0 |
0 |
2 |
Biologija s higijenom i ekologijom |
1 (kh), 2 (kb) |
2 (kh), 0 (kb) |
0 |
Poslovna psihologija i komunikacija |
0 |
2 (kb) |
0 |
Turistička geografija Hrvatske |
0 |
2 (kb) |
0 |
Osnove turizma |
2 (kh, kb) |
0 |
0 |
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
0 |
2 |
2 |
Marketing u turizmu |
0 |
0 |
1 |
Kuharstvo |
0 |
2 (kb) |
0 |
Poznavanje robe i prehrana |
2 (kh) |
2 (kh) |
2 (kh) |
Poznavanje robe i prehrana |
2 (kb) |
1 (kb) |
1 (kb) |
Ugostiteljsko posluživanje |
0 |
2 (kh) |
0 |
Kuharstvo |
7 (kh) |
7 (kh) |
8 (kh) |
Ugostiteljsko posluživanje |
5 (kb) |
5 (kb) |
6 (kb) |
Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
8 |
8 |
8 |
Ljetna praktična nastava |
182 |
182 |
0 |
kh = kuhar, kb = konobar