Datum objave: 23. listopada 2023.
Kategorija: Vijesti

Svjetski dan jabuka

Autor teksta: Marijana Radić, prof. i Nikolina Deak-Mucko, prof.

A2

Treću godinu za redom učenici Srednje škole Vrbovec, naši kuhari i konobari te članovi učeničke zadruge Vida obilježili su Dan jabuka.
Svjetskim danom jabuke informira se potrošače o dobrobiti korištenja jabuke u prehrani.
Jabuka se smatra najzdravijim voćem i zato zasluženo nosi naziv „kraljica voća“. Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada, a prvi puta je obilježenu Londonu 1990. godine s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile mnoge škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 7 milijuna tona. Najveći svjetski proizvođač jabuka je Kina ( 44 milijuna tona), potom zemlje EU ( 10,7 milijuna tona), SAD ( 4,7 milijuna tona), Turska (2,8 milijuna tona) i Indija (2,3 milijuna tona).
U 2019. godini ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka, dok se procjenjuje da će 2023. godine biti proizvedeno oko 65 tisuća tona jabuka.
Jabuka je prvi proizvod koji se našao na policama hrvatskih trgovina sa oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, čime se potrošačima garantirana kupnja jabuke domaćeg podrijetla.
Samo jedna jabuka mase oko 200 grama sadrži oko 104 grama ugljikohidrata, 5 grama vlakana, 10% dnevne potrebe vitamina C, 6% dnevne potrebe bakra, 5% dnevne potrebe kalcija, 4% dnevne potrebe vitamina K. Ista ta količina jabuke osigurava 2 – 5% dnevne doze vitamina E, B1 i B9. Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu probave. Povodom Svjetskog dana jabuka učenici su pripremili pite i savijače od jabuka uz mentorstvo stručnog učitelja kuharstva Zdravka Benedika i Denisa Poznovije, a proizvode su naši zadrugari uz koordinaciju profesorice Nikoline Deak-Mucko ponudili građanima, na štandu, u centru Vrbovca.

 

Zanimljivosti:
Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknula ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.
Ime Adamova jabučica, potječe od priče o Adamu kome je, nakon što je zagrizao jabuku u Raju, komad voćke ostao zaglavljen u grlu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukom, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana.

Pročitajte još

Skip to content