Autor teksta: Marijana Radić,prof.
Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World food safety day) obilježava se 7. lipnja, četvrtu godinu zaredom. Ovogodišnja tema je „Sigurna hrana, bolje zdravlje“, u kojem se ističe aktivna uloga i odgovornost svih sudionika u sustavu sigurnosti hrane. S ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i podizanja svijesti o sigurnosti hrane, što se tiče zdravlja, važno je voditi brigu o sigurnosti hrane. Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se s ciljem skretanja pozornosti i da se potakne sprječavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se prenose hranom. Time se želi usmjeriti pozornost javnosti na značaj sigurnosti hrane za bolje zdravlje ljudi i gospodarstva. Pristup dovoljnim količinama sigurne i nutritivno vrijedne hrane ključ je za očuvanje života i promociju zdravlja. Zdravstveno neispravna hrana uzrok je mnogih bolesti i poremećaja rasta i razvoja pojedinca. Ponekad je hrana siromašna nutrijentima, izaziva zarazne i nezarazne i mentalne bolesti.
Osim toga, nesigurna ili kontaminirana hrana dovodi do ekonomskih gubitaka hrane i nastajanja otpada hrane. Pred nama su veliki zahtjevi tržišta i industrijalizacija koju prate zagađenja okoliša i klimatske promjene koje su intenzivne pa se trebamo svi zajedno ponašati odgovorno i odgovornije prema hrani koje treba dovoljno osigurati za sve ljude ove naše Zemlje. U proizvodnom lancu hrane potrebno je osigurati sigurnost i ispravnost hrane na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj ali i svjetskoj razini. S obzirom da je sigurnost hrane briga svih nas bitno je osvijestiti važnost hrane i njene sigurnosti od polja do stola kod svakog pojedinca naše škole ali i šire. Učenici 1.e razreda zanimanja kuhar bili su uključeni u eTwinning projektu Zdrava hrana svakog dana ( 2021./2022.) i često obraćali pažnju na svaku namirnicu i njezinu sigurnost za zdravlje čovjeka potaknuti savjetima i pozitivnim vođenjem mentorice prema unapređenju zdravlja – i fizičkog i mentalnog. Zajedno trebamo raditi na promjenama prehrambenih navika, jesti zdravu i sigurnu hranu, našem organizmu svakodnevno priuštiti sve nutritivno važne sastojke za izgradnju, zaštitu i obnovu svake stanice te se baviti tjelovježbom jer na taj način unaprjeđujemo zdravlje u svakom pogledu