Autor teksta: Denis Poznovija, prof.
Dana 15. listopada svake godine održava se internacionalni kongres slastičarstva. Kao i do sada, tako i ove godine, 13. po redu kongres se održao u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama. Na kongresu u pratnji prof. Denisa Poznovije sudjeluju učenici 3.e razreda – Marcela Klarić, Nikol Palijan i Bruno Bošnjak. Učenici u školi pripremaju suhe prhke kolačiće koje su izložili stručnom žiriju na degustaciju. Pripremili su zvjezdice sa džemom od marelice, pitu od maka te medvjeđe šape. Uz natjecateljski dio slušali smo brojna pedavanja na temu smrzavanja jagodastog voća, medičari i tehnologija proizvodnje licitara i štetnosti teflonskog posuđa ali i druge. Uz predavanja sudjelovali smo u brojnim degustacijama hrvatskih kolača ali i radionicama o izradi medenjaka i licitara, kolača i torte od mrkve na australski način te najzanimljivije radionice o pripremi japanske slastice po nazivu “Daifuky mochi “. Učenicima se najviše svidjela Maki koja je pripremila mochije koji se rade od rižinog brašna a punjenje koje je pripremila je bilo od azuki graha, macha čaja (zelenog čaja) te od banane i čokolade koje ona ljupko naziva bananko. Predsjednik kongresa nas je pozdravio te pozvao do godine na idući kongres na istom mjestu i u isto vrijeme.




