Autor teksta: Denis Poznovija, prof.
25. listopada 2024. u Ugostiteljsko – turističkom učilištu u Zagrebu održao se 11. aronija kup. Aronija kup je smotra učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola iz cijele Republike Hrvatske. Zadatak kupa je poticaj na pripremu funkcionalne zdrave hrane sa zadanom glavnom namirnicom koja se mijenja svake godine. Na temelju toga dolazi i sam naziv aronija kup pošto je prve godine glavna namirnica bila aronija dok se ove godine pričalo o mahunarkama. Na kupu u pratnji nastavnika Denisa Poznovije sudjelovali su Leon Sesvečanec i Mario Cuzelj koji su pripremili jela na temu mahunarki. Nakon otvaranja kupa i uvodne riječi ravnatelja škole, učenici odlaze u praktikume i pripremaju jela na zadanu temu. S obzirom na temu pripremili smo vege burgere od slanutka i graška te hladnu salatu od cus-cusa, piletine, slanutka, rikule i nara koju smo povezali grčkim jogurtom. Za vrijeme dok učenici kuhari, slastičari i konobari dogotavljaju svoja jela, slastice ili pripremaju barske mješavine , profesori odlaze na predavanja na temu mahunarki gdje saznaju nova znanja o mahunarkama i razmjenjuju svoja iskustva. Na kupu osim nastavnika Poznovije sudjeluju profesorice Silvija Gašpar i Marijana Radić. Svi zajedno razgledavamo radove ostalih učenika i drugih škola, a potom i degustiramo razna jela sa mahunarkama. Na samom kraju nas je ponovo pozdravio ravnatelj, zahvalio na dolasku i uručio nam priznanja i pehar za sudjelovanje. U Vrbovec se vraćamo svi sa novim iskustvima, znanjem ali i novim prijateljstvima koje smo stekli sa drugim školama.




