Autor teksta: Denis Poznovija, prof.
U organizaciji ASOO 24.10.2025. održan je 12. po redu „Aronia cup“ u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Učenici su pripremali koktele, hladna i topla jela, te desertna jela na temu pistacija. Aronija kup je smotra učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola iz cijele Republike Hrvatske. Zadatak kupa je poticaj na pripremu funkcionalne zdrave hrane sa zadanom glavnom namirnicom koja se mijenja svake godine. Na temelju toga dolazi i sam naziv aronija kup pošto je prve godine glavna namirnica bila aronija. Ovogodišnja glavna namirnica Aronia Cupa bila je pistacija. Na kupu u pratnji nastavnika Denisa Poznovije sudjelovali su učenici Antonio Majić i Gabriel Anđelić u pripremi hladnog predjela na ogledalu (rolada od špinata i pistacije s mortadelom i krem sirom, florentinska salata i mini burgeri s pecivom od pistacije). Učenik Aleksandar Dorić sudjelovao je u pripremi barske mješavine na bazi pistacije uz mentora, profesora Mladena Lusavca.. Nakon otvaranja kupa, učenici odlaze u praktikume i pripremaju jela na zadanu temu. Dok su vrijedni učenici pripremali svoja reprezentativna pića i jela nastavnicima je organizirano predavanje na temu Zeleno zlato-priča o pistaciji i proizvodnja i uporaba mikrobilja. Svi zajedno razgledavamo radove ostalih učenika i drugih škola, a potom i degustiramo razna jela. Na samom kraju nas je pozdravio ravnatelj, zahvalio na dolasku i uručio nam priznanja i pehar za sudjelovanje. U Vrbovec se vraćamo sa novim iskustvima, znanjem ali i novim prijateljstvima koje smo stekli sa drugim školama.








