Ove školske godine provodi se eTwinning projekt Hranom do zdravlja u koji su uključeni učenici zanimanja kuhar 2. e i 3. e razreda te učenici zanimanja prodavač 1. f razreda. Učenici će kroz projekt osvijestiti važnost pravilne ishrane, povezati zdravlje ljudi s prehrambenim navikama i proširiti svoja znanja o pravilnoj prehrani.
Prema Ustavu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 1948., zdravlje je stanje potpunoga tjelesnoga, duševnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti i nemoći; ono je osnovno ljudsko pravo, a postizanje najviše razine zdravlja najvažniji je svjetski društveni cilj.
Osim naslijeđa i bioloških čimbenika koje ne možemo promijeniti, na zdravlje mogu utjecati i brojni drugi čimbenici. Odabirom namirnica možemo utjecati na naše zdravlje. Nepravilna prehrana u djetinjstvu nerijetko uvjetuje pojavu bolesti u odrasloj dobi.
Kroz projekt učenike će uočiti i usvojiti važnost pravilne prehrane za zdravlje, razvijati i njegovati socijalne vještine, jačati međusobnu suradnju, razmjenjivati ideje međusobno i s učenicima iz drugih škola koje su uključene u projekt te će razmijeniti s njima iskustava i pokazati primjere dobre prakse kroz radionice koje će se provesti unutar eTwinning projekta.
Svrha ovog projekta je razviti svijest kod učenika o važnosti raznolike ishrane u svakodnevnom životu te procijeniti važnost osobne odgovornosti i djelovanja na zdravlje dodala je nastavnica Marijana Radić koja je voditeljica ovog projekta u našoj školi.
Osnivačice projekta na međunarodnoj razini su nastavnica Šeherzada Šaini Talić (Srednja škola Petrinja) i Gordana Pešić (Hemijsko-prehrambena tehnološka škola Beograd), a u projekt je uključeno šest škola iz 4 države:
Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, Bosna i Hercegovina
Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin, Hrvatska
OOU Sveti Kiril i Metodij, Skopje, Sjeverna Makedonija
Srednja škola Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska.
Radni susret učenika 2.a razreda gimnazije i 3.e razreda kuhara
Autor teksta: Helena Crnković Pilipović, prof. U srijedu, 20.11., u našoj se školi prijepodne održao radni susret učenika 2.A razreda gimnazije i učenika kuhara trećeg razreda. Tom su prilikom kuhari podučavali gimnazijalce praktičnim vještinama u kuhinji,...