Autor teksta: Marijana Radić,prof.
18.3.2024. u školi je održana izložba s radionicom na temu – Začini, unutar eTwinning projekta – Hranom do zdravlja. Svrha ovog projekta je razviti svijest o načinima prehrane,a uporaba začina je tu važna karika. Začini su aromatični dijelovi biljaka koje karakterizira visok sadržaj eterskih ulja i alkaloida. Koristimo ih u kulinarstvu kako bismo razvili, pojačali i obogatili okus, boju i miris hrane.
Sudionici projekta, učenici 1f, 2.e i 3.e razreda pripremili su postere o začinima i njihovoj uporabi. Također su izložili biljke koje se koriste kao začini kako bi posjetitelje zainteresirali za upoznavanje pojedine botaničke vrste i njihovu uporabu. Osim toga izloženi su bili i suhi začini. Svi začini su se mogli kroz obilazak izložbe pogledati, pomirisati, dodirnuti i “upoznati”. Na jednom dijelu prostora bio je postavljen izazov – prepoznavanje začina koji nisu imenovani na način da se organoleptički mogu identificirati za što je potrebno i nešto iskustva u prepoznavanju. Ipak, mnogi su ga bez problema riješili i od srca im na tome čestitamo!
Ovom smo izložbom i radionicom ostvarili usku suradnju učenika u zanimanju kuhar, konobar i prodavač te ju podijelili sa ostalim učenicima naše škole. U projekt su bili uključeni stručnim učitelji Zdravko Benedik, Denis Poznovija i Mladen Lusavec. Modularna nastava nam je sve bliže, a mi smo već sada sigurni da obavljamo poučavanje međusobnom suradnjom i implementacijom teorije i struke u projektima na suvremen način, rekla je voditeljica projekta Marijana Radić.